Hogyan jussunk tiszta, egészséges ivóvízhez?

Napjainkban az emberiség egészséges ivóvízzel való ellátása, illetve a tiszta víz igényének biztosítása a világon mindenhol egyre költségesebb. Egyre több fórumon esik szó az ivóvízzel kapcsolatos problémákról. Sajnos hazánkban is több példa igazolja ennek aktualitását (Esztergom, Miskolc, stb.).

Egy UNESCO jelentés szerint évente mintegy 4 milliárd hasmenéses megbetegedés fordul elő a világon, és ebbe 2,5 millióan bele is halnak, többnyire öt év alatti gyermekek. Az ok a szennyezett víz.

Testünk több mint 70%-át víz alkotja. A felnőtt ember szervezete naponta jelentős mennyiségű vizet veszít. Ezt pótolnunk kell, hiszen a víz sok feladatot lát el szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz, mint hordozó anyag szállítja a tápanyagokat az emésztő rendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Szükségünk van rá a légzéshez, a testhőmérsékletünk szabályozásához, stb.

Köztudott tény, hogy míg táplálék nélkül viszonylag sokáig kibírja az ember, víz nélkül csak néhány napig tudunk létezni.

Fogyasszunk sok folyadékot!

Manapság az egészséggel kapcsolatban sokszor elhangzik ez a figyelmeztetés. Az ember évezredeken keresztül szomjoltásra a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a reklámok hatására a víz helyét a különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át.

Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a különböző üdítőitalok, a tea, a kávé megfelelő helyettesítői a tiszta víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett dehidratáló, azaz vízelvonó anyagokat is tartalmaznak. Egy pohár üdítő akár kétszeres mennyiségű vizet is elvonhat a szervezetből.

A folyadékok meghatározott mennyiségű anyagot képesek felvenni, utána telítetté válnak. Ezért nem mindegy, hogy milyen folyadékkal pótoljuk szervezetünk vízszükségletét.

("A betegségek 95%-ának a forrása a víz, amit megiszunk." Pasteur)

Napi két-három liter tiszta vízre van szükségünk az optimális működéshez.

A legtöbb ember - amíg egészséges - nem törődik igazán azzal, hogy mit tartalmaznak ételei, italai. Az igényes emberek ma már ásványvizet isznak. A látványos csomagolás és a kellemes íz egészséges víz látszatát kelti. Ez így is lenne, ha jó minőségű, szennyeződésektől mentes, tiszta vizet találnánk a palackban. Sajnos a tények mást mutatnak.

(29 európai ásványvízből 11-ben gyomorbántalmakért felelős vírust találtak - Swiss Federal Office of Public Health)

A vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szervezetünk a szükséges ásványi anyagokat a táplálékból veszi fel, és nem a vízből. Hiszen csak szerves anyagokat vagyunk képesek hasznosítani. Az ember élete folyamán akár 80 kg kőzetet is felvehet a vízzel, s ezzel terheli szervezetét. A fel nem használt sók lerakódva epekövet, vesekövet, fogkövet, érelmeszesedést, izületi rugalmatlanságot okoznak.

Másrészt ha a szervezet napi szükségletét a vizek ásványi anyag tartalmából kívánnánk megszerezni, kiderül, hogy annyi vizet el sem tudunk fogyasztani.

A világ országaiban, így hazánkban is, a csapvízre vonatkozó egészségügyi határértékek jóval szigorúbbak, mint az ásványvízre előírt követelmények. Ezért több olyan palackos víz is kapható, amely nem kapná meg a csapvíz minősítést...

Számoljunk egy kicsit
Ásványvíz 1 személy 2 személy 4 személy
Ft/liter napi (Ft) havi (Ft) évi (Ft) napi (Ft) havi (Ft) évi (Ft) napi (Ft) havi (Ft) évi (Ft)
50 100 3 000 36 000 200 6 000 72 000 400 12 000 144 000
60 120 3 600 43 200 240 7 200 86 400 480 14 400 172 800
70 140 4 200 50 000 280 8 400 100 800 560 16 800 201 600
80 160 4 800 57 600 320 9 600 115 200 640 19 200 230 400
90 180 5 400 64 800 360 10 800 129 600 720 21 600 259 200
100 200 6 000 72 000 400 12 000 144 000 800 24 000 288 000

Napi 2 liter/fő ásványvízfogyasztás esetén.

Emellett számításba kell vennünk azt is, hogy az emberek az ásványvizet megisszák, de nem azzal főznek. Gyakran lehet hallani kisgyermekes édesanyáktól, hogy felforralják a csapvizet, amikor a babának főznek. Azt gondolják, ezáltal a csapvíz mentessé válik a káros anyagoktól. Forralással csak a baktériumokat lehet eltávolítani a vízből, viszont erre már nincs szükség, mert a vízműveknél hozzáadagolt klórral már elpusztították. A baktériumok helyett a csapvíz tartalmaz klórt és még vagy hatvanezerféle vegyi anyagot, amelyeket a forralás nem képes közömbösíteni.

A második világháborúban a klórral embereket öltek, ma az a feladata, hogy elpusztítsa a vízben levő baktériumokat. Természetesen a csapvízben viszonylag kis koncentrációban található a klór, de ennek ellenére nem lehetünk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, ez a mennyiség teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve.

("A daganat kockázata 93%-kal magasabb a népesség azon tagjai között, akik klórozott ivóvizet isznak mint azok között,akiknek az ivóvizük nem tartalmaz klórt."- U.S. Council of Environmental Quality)

A csapvízben a klóron kívül találhatók még egyéb vegyi anyagok és különböző nehézfémek. A vegyi üzemek folyamatosan engedik vizeinkbe a gyártási eljárás során keletkező vegyi hulladékokat, toxikus, mérgező vegyületeket. Ezeken kívül itt van még a gyógyszermaradványok problémája. A gyógyszerek hatóanyagának nagy része a vizelettel együtt távozik. A Népszabadság 2005. december 1-jén megjelent számában foglalkozott ezzel a témával "Hormon a csapvízben" címmel. "Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón.

A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt. Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő."

A világon a természetes vízfolyásokban eddig kb. 20 féle gyulladáscsökkentőt találtak, s ennek egy része már a csapvízben is kimutatható. Hazánkban az ivóvíz szolgáltatók a gyógyszermaradványok jelenlétét nem vizsgálják.

A civilizált társadalmak egyik nagy problémája, hogy rendkívül elterjedt a meddőség, illetve az impotencia. Elképzelhető, hogy a rengeteg fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú tabletta, amelyeket fogyasztunk és a vizekbe engedünk hozzájárul ehhez. Van egy újfajta és egyre gyakoribb gyermekbetegség, a hiperaktivitás. Ezzel kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a legkelendőbb gyógyszerek pont a különböző nyugtatók, gyulladáscsökkentők és egyéb tudatállapot módosító szerek, vagyis ezekből kerül a legtöbb a vizeinkbe.

Dr. Michael Colgan, a világ egyik legnevesebb táplálkozástudományi szaktekintélye, Gyógyír az ezredfordulóra című könyvében ír erről a problémáról. "A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum- szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60 000 különféle vegyi anyag szennyezi. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt, elavult és gyengén finanszírozott vízszűrő rendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács ( Natural Resources Defense Council ) friss jelentése szerint víztisztító üzemeink több mint kétharmada elavult. A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló víztisztító eszközökkel képesek. Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 30-40 vegyi anyag jelenlétét képes vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni. A fennmaradó 59 980-féle vegyi anyag akadálytalanul bejuthat szervezetünkbe. Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a vízhez, például klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagokat, amelyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere."

A Magyar Televízió Hét c. műsorában 1998. november 8-án mutatták be dr. Glatz Ferenc, az MTA elnöke azon előadását, amiben a hazai vezetékes vizek fogyasztását veszélyesnek nevezte...

Minden egyes nappal egyre bizonytalanabb, hogy a felszíni vizek biztonságosan fogyaszthatóak-e, mivel a népesség folyamatosan földünk egyre nagyobb részét tölti be, és felszíni vizeinket sajnos szinte már teljesen tönkre tettük.

Létezik-e egyáltalán igazán tiszta víz?

Napjainkban a legkülönfélébb víztisztítási és szűrési eljárások terjedtek el a gyakorlatban. Ezek hatékonysága igen változó. A legalacsonyabb minőségű vizet a hagyományos víztisztító szűrők és a mikroszűrési eljárás biztosítja, a legjobb hatásfokkal a fordított ozmózis elvén működő (RO) eljárás rendelkezik. Ennek szűrési hatásfoka 10 000-szer jobb, mint a csapra szerelhető készülékeké.

Mi az a fordított ozmózis?

A 60-as években a NASA nagyszabású fejlesztésekbe kezdett egy új technológia irányában. A cél az volt, hogy biztonságos, tiszta ivóvizet biztosítsanak az amerikai tengerészgyalogosoknak ellenséges területeken történő bevetés esetén. Még akkor is, ha az ellenség vegyi vagy biológiai fegyverekkel megmérgezi a helyi vízkészletet. Erre a feladatra az addig ismert technológiák egyike sem volt alkalmas. A fejlesztések eredményeképpen született meg a fordított ozmózis technológia, amely teljesen új dimenziót nyitott a tiszta ivóvíz előállítása terén. A Reverse Osmosis technológiával működő víztisztító készülékkel minden eddigi eljárásnál jobb eredmény érhető el. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos szűrési technológia által kiszűrhetetlen anyagoknál tízezerszer kisebb méretű molekulákat az RO-készülékek képesek eltávolítani a vízből. A fordított ozmózis folyamatában nyomás hatására a készülékben található membrán átengedi a vizet, de nem engedi át az oldott anyagokat. Az így előállított víz nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, radioaktív és rákkeltő anyagokat.

Szűrési módok összehasonlítása
Anyag Szűrő-szálas Aktív szén RO Ioncserélő Desztillálás UV fertőtlenítés
Arzén - - + + + -
Kálium - - + + + -
Szulfátok - - + + + -
Nitrátok - - + + + -
Kloridok - - + - + -
Fekália bacilusok - - + - + +
Organikus anyagok - + + - + -
Klór - + + - + -
Azbeszt + - + - + -
Szín és íz - + + - - -
Vírusok - - + - + +

A technológia sikerét mutatja, hogy az Öbölháborúban több ezer ilyen elven működő víztisztító készüléket használtak az amerikai katonák, hogy a mérgezett vízből ivóvizet állítsanak elő.

A Nemzetközi Űrállomáson ugyanez a NASA által fejlesztett készülék biztosítja az űrhajósok számára a tiszta vizet, amelyet a vizeletből és a kilélegzett párából állítanak elő.

A világon mindenütt romlik a vízminőség, és ezért drámaian csökken az ivóvízkészlet. Szakemberek véleménye szerint az emberi fogyasztásra használt vizet a felhasználás helyén kell megtisztítani. A legjobb megoldás: a fordított ozmózis elvén működő háztartási víztisztító berendezések.