Napjainkban az emberiség egészséges ivóvízzel való ellátása, illetve a tiszta víz igényének biztosítása a világon mindenhol egyre költségesebb. Egyre több fórumon esik szó az ivóvízzel kapcsolatos problémákról. Sajnos hazánkban is több példa igazolja ennek aktualitását (Esztergom, Miskolc, stb.).
Egy UNESCO jelentés szerint évente mintegy 4 milliárd hasmenéses megbetegedés fordul elő a világon, és ebbe 2,5 millióan bele is halnak, többnyire öt év alatti gyermekek. Az ok a szennyezett víz.
Testünk több mint 70%-át víz alkotja. A felnőtt ember szervezete naponta jelentős mennyiségű vizet veszít. Ezt pótolnunk kell, hiszen a víz sok feladatot lát el szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz, mint hordozó anyag szállítja a tápanyagokat az emésztő rendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Szükségünk van rá a légzéshez, a testhőmérsékletünk szabályozásához, stb.
Köztudott tény, hogy míg táplálék nélkül viszonylag sokáig kibírja az ember, víz nélkül csak néhány napig tudunk létezni.
Manapság az egészséggel kapcsolatban sokszor elhangzik ez a figyelmeztetés. Az ember évezredeken keresztül szomjoltásra a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a reklámok hatására a víz helyét a különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át.
Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a különböző üdítőitalok, a tea, a kávé megfelelő helyettesítői a tiszta víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett dehidratáló, azaz vízelvonó anyagokat is tartalmaznak. Egy pohár üdítő akár kétszeres mennyiségű vizet is elvonhat a szervezetből.
A folyadékok meghatározott mennyiségű anyagot képesek felvenni, utána telítetté válnak. Ezért nem mindegy, hogy milyen folyadékkal pótoljuk szervezetünk vízszükségletét.
("A betegségek 95%-ának a forrása a víz, amit megiszunk." Pasteur)
A legtöbb ember - amíg egészséges - nem törődik igazán azzal, hogy mit tartalmaznak ételei, italai. Az igényes emberek ma már ásványvizet isznak. A látványos csomagolás és a kellemes íz egészséges víz látszatát kelti. Ez így is lenne, ha jó minőségű, szennyeződésektől mentes, tiszta vizet találnánk a palackban. Sajnos a tények mást mutatnak.
(29 európai ásványvízből 11-ben gyomorbántalmakért felelős vírust találtak - Swiss Federal Office of Public Health)
A vezetékes víznél lényegesen jobb választás az ásványvíz, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szervezetünk a szükséges ásványi anyagokat a táplálékból veszi fel, és nem a vízből. Hiszen csak szerves anyagokat vagyunk képesek hasznosítani. Az ember élete folyamán akár 80 kg kőzetet is felvehet a vízzel, s ezzel terheli szervezetét. A fel nem használt sók lerakódva epekövet, vesekövet, fogkövet, érelmeszesedést, izületi rugalmatlanságot okoznak.
Másrészt ha a szervezet napi szükségletét a vizek ásványi anyag tartalmából kívánnánk megszerezni, kiderül, hogy annyi vizet el sem tudunk fogyasztani.
A világ országaiban, így hazánkban is, a csapvízre vonatkozó egészségügyi határértékek jóval szigorúbbak, mint az ásványvízre előírt követelmények. Ezért több olyan palackos víz is kapható, amely nem kapná meg a csapvíz minősítést...
Számoljunk egy kicsit | |||||||||
Ásványvíz | 1 személy | 2 személy | 4 személy | ||||||
Ft/liter | napi (Ft) | havi (Ft) | évi (Ft) | napi (Ft) | havi (Ft) | évi (Ft) | napi (Ft) | havi (Ft) | évi (Ft) |
50 | 100 | 3 000 | 36 000 | 200 | 6 000 | 72 000 | 400 | 12 000 | 144 000 |
60 | 120 | 3 600 | 43 200 | 240 | 7 200 | 86 400 | 480 | 14 400 | 172 800 |
70 | 140 | 4 200 | 50 000 | 280 | 8 400 | 100 800 | 560 | 16 800 | 201 600 |
80 | 160 | 4 800 | 57 600 | 320 | 9 600 | 115 200 | 640 | 19 200 | 230 400 |
90 | 180 | 5 400 | 64 800 | 360 | 10 800 | 129 600 | 720 | 21 600 | 259 200 |
100 | 200 | 6 000 | 72 000 | 400 | 12 000 | 144 000 | 800 | 24 000 | 288 000 |
Napi 2 liter/fő ásványvízfogyasztás esetén.
Emellett számításba kell vennünk azt is, hogy az emberek az ásványvizet megisszák, de nem azzal főznek. Gyakran lehet hallani kisgyermekes édesanyáktól, hogy felforralják a csapvizet, amikor a babának főznek. Azt gondolják, ezáltal a csapvíz mentessé válik a káros anyagoktól. Forralással csak a baktériumokat lehet eltávolítani a vízből, viszont erre már nincs szükség, mert a vízműveknél hozzáadagolt klórral már elpusztították. A baktériumok helyett a csapvíz tartalmaz klórt és még vagy hatvanezerféle vegyi anyagot, amelyeket a forralás nem képes közömbösíteni.
A második világháborúban a klórral embereket öltek, ma az a feladata, hogy elpusztítsa a vízben levő baktériumokat. Természetesen a csapvízben viszonylag kis koncentrációban található a klór, de ennek ellenére nem lehetünk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, ez a mennyiség teljesen ártalmatlan az egészségünkre nézve.
("A daganat kockázata 93%-kal magasabb a népesség azon tagjai között, akik klórozott ivóvizet isznak mint azok között,akiknek az ivóvizük nem tartalmaz klórt."- U.S. Council of Environmental Quality)
A csapvízben a klóron kívül találhatók még egyéb vegyi anyagok és különböző nehézfémek. A vegyi üzemek folyamatosan engedik vizeinkbe a gyártási eljárás során keletkező vegyi hulladékokat, toxikus, mérgező vegyületeket. Ezeken kívül itt van még a gyógyszermaradványok problémája. A gyógyszerek hatóanyagának nagy része a vizelettel együtt távozik. A Népszabadság 2005. december 1-jén megjelent számában foglalkozott ezzel a témával "Hormon a csapvízben" címmel. "Budapesten évente mintegy 20 tonna novamidazofen - az Algopyrin és más gyógyszerek hatóanyaga - kerül a természetes vízfolyásokba. Emellett női nemi hormonok és fájdalomcsillapítók maradványai úsznak le a folyón.
A jelenleg működő szennyvíztelepi technológiák egyike sem alkalmas a kis koncentrációjú gyógyszermaradványok kiszűrésére. Sőt, a külföldön elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok valószínűsítik, hogy az élővizekbe kerülő gyógyszerszármazékok, hormonok hatással lehetnek a vízben élő szervezetekre, a táplálékláncra, befolyásolva az ökológiai egyensúlyt. Az antibiotikumok maradványai befolyásolhatják a baktériumok szaporodását, a gyógyászatban alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfajok elterjedését idézhetik elő."
A világon a természetes vízfolyásokban eddig kb. 20 féle gyulladáscsökkentőt találtak, s ennek egy része már a csapvízben is kimutatható. Hazánkban az ivóvíz szolgáltatók a gyógyszermaradványok jelenlétét nem vizsgálják.
A civilizált társadalmak egyik nagy problémája, hogy rendkívül elterjedt a meddőség, illetve az impotencia. Elképzelhető, hogy a rengeteg fogamzásgátló és egyéb hormontartalmú tabletta, amelyeket fogyasztunk és a vizekbe engedünk hozzájárul ehhez. Van egy újfajta és egyre gyakoribb gyermekbetegség, a hiperaktivitás. Ezzel kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a legkelendőbb gyógyszerek pont a különböző nyugtatók, gyulladáscsökkentők és egyéb tudatállapot módosító szerek, vagyis ezekből kerül a legtöbb a vizeinkbe.
Dr. Michael Colgan, a világ egyik legnevesebb táplálkozástudományi szaktekintélye, Gyógyír az ezredfordulóra című könyvében ír erről a problémáról. "A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum- szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60 000 különféle vegyi anyag szennyezi. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt, elavult és gyengén finanszírozott vízszűrő rendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács ( Natural Resources Defense Council ) friss jelentése szerint víztisztító üzemeink több mint kétharmada elavult. A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló víztisztító eszközökkel képesek. Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 30-40 vegyi anyag jelenlétét képes vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni. A fennmaradó 59 980-féle vegyi anyag akadálytalanul bejuthat szervezetünkbe. Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a vízhez, például klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagokat, amelyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere."
A Magyar Televízió Hét c. műsorában 1998. november 8-án mutatták be dr. Glatz Ferenc, az MTA elnöke azon előadását, amiben a hazai vezetékes vizek fogyasztását veszélyesnek nevezte...
Minden egyes nappal egyre bizonytalanabb, hogy a felszíni vizek biztonságosan fogyaszthatóak-e, mivel a népesség folyamatosan földünk egyre nagyobb részét tölti be, és felszíni vizeinket sajnos szinte már teljesen tönkre tettük.
Napjainkban a legkülönfélébb víztisztítási és szűrési eljárások terjedtek el a gyakorlatban. Ezek hatékonysága igen változó. A legalacsonyabb minőségű vizet a hagyományos víztisztító szűrők és a mikroszűrési eljárás biztosítja, a legjobb hatásfokkal a fordított ozmózis elvén működő (RO) eljárás rendelkezik. Ennek szűrési hatásfoka 10 000-szer jobb, mint a csapra szerelhető készülékeké.
A 60-as években a NASA nagyszabású fejlesztésekbe kezdett egy új technológia irányában. A cél az volt, hogy biztonságos, tiszta ivóvizet biztosítsanak az amerikai tengerészgyalogosoknak ellenséges területeken történő bevetés esetén. Még akkor is, ha az ellenség vegyi vagy biológiai fegyverekkel megmérgezi a helyi vízkészletet. Erre a feladatra az addig ismert technológiák egyike sem volt alkalmas. A fejlesztések eredményeképpen született meg a fordított ozmózis technológia, amely teljesen új dimenziót nyitott a tiszta ivóvíz előállítása terén. A Reverse Osmosis technológiával működő víztisztító készülékkel minden eddigi eljárásnál jobb eredmény érhető el. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos szűrési technológia által kiszűrhetetlen anyagoknál tízezerszer kisebb méretű molekulákat az RO-készülékek képesek eltávolítani a vízből. A fordított ozmózis folyamatában nyomás hatására a készülékben található membrán átengedi a vizet, de nem engedi át az oldott anyagokat. Az így előállított víz nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, gyógyszermaradványokat, nehézfémeket, radioaktív és rákkeltő anyagokat.
Szűrési módok összehasonlítása | ||||||
Anyag | Szűrő-szálas | Aktív szén | RO | Ioncserélő | Desztillálás | UV fertőtlenítés |
Arzén | - | - | + | + | + | - |
Kálium | - | - | + | + | + | - |
Szulfátok | - | - | + | + | + | - |
Nitrátok | - | - | + | + | + | - |
Kloridok | - | - | + | - | + | - |
Fekália bacilusok | - | - | + | - | + | + |
Organikus anyagok | - | + | + | - | + | - |
Klór | - | + | + | - | + | - |
Azbeszt | + | - | + | - | + | - |
Szín és íz | - | + | + | - | - | - |
Vírusok | - | - | + | - | + | + |
A technológia sikerét mutatja, hogy az Öbölháborúban több ezer ilyen elven működő víztisztító készüléket használtak az amerikai katonák, hogy a mérgezett vízből ivóvizet állítsanak elő.
A Nemzetközi Űrállomáson ugyanez a NASA által fejlesztett készülék biztosítja az űrhajósok számára a tiszta vizet, amelyet a vizeletből és a kilélegzett párából állítanak elő.
A világon mindenütt romlik a vízminőség, és ezért drámaian csökken az ivóvízkészlet. Szakemberek véleménye szerint az emberi fogyasztásra használt vizet a felhasználás helyén kell megtisztítani. A legjobb megoldás: a fordított ozmózis elvén működő háztartási víztisztító berendezések.